Community-based jongerenwerk in Nederland
Dit onderzoek richt zich op de rol van buurtgericht jongerenwerk in het streven naar sociale rechtvaardigheid in gemarginaliseerde wijken in Nederland.
Door meerdere succesvolle bottom-up organisaties te bestuderen die zich richten op de behoeften van jongvolwassenen, willen we kennis vergaren over de pedagogische relaties die deze jongerenwerkers aangaan, hoe ze opkomen voor de belangen en behoeften van betrokken jongvolwassenen en hoe ze omgaan met de complexe sociopolitieke context van hun werk.
Pedagogische benaderingen voor sociale rechtvaardigheid
Eerder onderzoek heeft aangetoond dat jongerenorganisaties wereldwijd streven naar sociale rechtvaardigheid. Hoewel jongerenwerkers uiteenlopende opvattingen hebben over wat er nodig is voor sociale rechtvaardigheid, vertonen hun aanpakken wel overeenkomsten. Ze reageren op lokale behoeften, proberen de identiteit van jongvolwassenen uit met gemarginaliseerde wijkengroepen te versterken, verschaffen kritische inzicht in de onderdrukkende systemen waar de jongeren mee te maken hebben aan de jongvolwassen en ondersteunen hen bij de ontwikkeling van hun talenten.
Strategische navigatie en borging
Bij het streven naar sociale rechtvaardigheid stuiten jongerenorganisaties op weerstand. Ze opereren binnen een bestuurlijke omgeving die niet altijd even snel verandert als hun doelen vereisen, die hun organisatorische behoeften niet altijd ondersteunt, of die hun inzicht in de behoeften van jongvolwassenen niet altijd erkent. Tegelijkertijd gaan ze samenwerkingsverbanden aan met organisaties die hun visie delen en vinden ze binnen deze institutionele structuren partners die hun werk toejuichen en faciliteren.Om de organisatie te versterken en haar voortbestaan te waarborgen, moeten ze daarom slim manoeuvreren binnen het sociaal-politieke domein van jongerenwerk.
Etnografische benadering met participatieve elementen
Met behulp van een etnografische benadering, waarbij participerende observaties gecombineerd worden met interviews en focusgroepen, worden twee Nederlandse jongerenorganisaties bestudeerd die een vaste positie hebben verworven in het Nederlandse sociale domein. Het doel is inzicht te verschaffen in community-based jongerenwerk in de Nederlandse context. Hoewel dit geen participatief actieonderzoek is, worden betrokken deelnemers uitgenodigd om hun inzichten te delen over welke kennis waardevol is voor de praktijk en welke benaderingen effectief zijn in hun organisaties. De dataverzameling begint in het najaar van 2023.