Meld je aan voor het Werkatelier: Bouwen aan veerkracht 2025 in Rotterdam

Meld je aan voor het Werkatelier: Bouwen aan veerkracht 2025 in Rotterdam

26 April 2025

In het driedaagse werkatelier ‘Bouwen aan veerkracht’ op 5, 6 en 7 november 2025 staan de theorie en praktijk van hoe we veerkracht kunnen opbouwen in buurten en wijken centraal. Het doel van het werkatelier is dat opleiders kennis, praktische handvatten, voorbeelden, werkvormen en inspirerende ideeën mee terugnemen naar hun eigen opleidingspraktijk om toekomstige professionals met een andere bril te leren kijken: vanuit co-creatie mét gemeenschappen in plaats van denkend vóór gemeenschappen, niet gericht op individuele hulpverlening maar op het versterken van collectieven, en met een breed perspectief op sociale rechtvaardigheid in plaats van een vernauwd risicodenken.

Tijdens het werkatelier behandelen we onderwerpen zoals:

  • Het opbouwen van nieuwe relaties tussen burgers en overheid;
  • Samenwerking over verschillende domeinen heen bij gebiedsgericht werken;
  • Het versterken van de stem en positie van bewoners; en
  • Wat vraagt veerkrachtopbouw van bestuurders, beleidsmakers, ambtenaren en
  • professionals, zoals sociaal werkers en politieagenten.

We putten hierbij uit kennis van het vijfjarige NWA-onderzoeksprogramma Crafting Resilience, dat interventies onderzoekt die proberen sociale veerkracht te creëren, uit de kennis en praktijk van de Cultuurwerkplaats Tarwewijk in Rotterdam, en uit de kennis die jullie als deelnemers samen in huis hebben.

Voor wie?

Dit werkatelier is bedoeld voor docenten van (hbo)opleidingen sociaal werk, integrale veiligheidskunde, bestuur en beleid, en de politieopleiding. Ook opleiders en trainers van interne opleidingsacademies van organisaties, gemeenten en ministeries zijn van harte welkom. Hoe leer jij de toekomstige generatie professionals en beleidsmakers om samen met bewoners complexe maatschappelijke vraagstukken aan te pakken? Hoe werk je daarbij op een co-creatieve, gelijkwaardige manier samen met groepen bewoners?

Wat gaan we doen?

Door een mix van inspirerende gastsprekers, theoretische kaders, praktijkbezoeken, samenwerken aan praktijkvragen en gezamenlijke reflectie, werk je tijdens dit werkatelier toe naar een strategie om de nieuwe inzichten te integreren in jouw eigen opleiding of training. Om een indruk te krijgen van het werkatelier kun je onze blog lezen en het videoverslag bekijken van de editie van 2024, dat door buurtbewoners uit Amsterdam Noord is gemaakt.

Waar?

Het werkatelier wordt georganiseerd i.s.m. met Tarwekracht, een initiatief van bewoners die zich sterk maken voor een duurzame wijk, het betrekken van bewoners en lokale ondernemers. Tarwekracht zit midden in de Tarwewijk in Rotterdam-Zuid in de Cultuurwerkplaats.

Kosten

Het werkatelier zelf is gratis. Wij verzorgen alle dagen lunch, een welkomstdiner en een afsluitende borrel. Voor overige diners en eventuele reis- en hotelkosten moet je zelf zorgen. We verwachten dat je gedurende het gehele driedaagse programma aanwezig bent en meedoet.

Aanmelden voor 1 september

Wil je je aanmelden of heb je een vraag? Stuur een mail naar Iris Kolman, projectmanager
Crafting Resilience: i.kolman2@uva.nl.