“Revisiting ‘Universality’ and ‘Inclusivity’ by Eline Westra
Eline Westra's lezing “Revisiting ‘Universality’ and ‘Inclusivity’: on the Racial and Colonial Dimensions of Dutch Social Policy” onderzoekt de raciale en koloniale dimensies van sociaal beleid in Nederland. Deze lezing is onderdeel van de Welfare Futures Seminar serie en vindt plaats op 6 mei 2025.
Het onderzoek van Eline Westra volgt vijf decennia van politieke debatten over het (sociaal) burgerschap van Surinaams-Nederlandse burgers, van de jaren '70 tot nu. Door archiefonderzoek en een discursieve analyse van beleidsdocumenten, wetgeving en activistische stellingnames, onthult zij zowel expliciete uitsluitingen als meer subtiele, vaak verzwegen ongelijkheden die de postkoloniale Nederlandse verzorgingsstaat vandaag de dag vormgeven. In deze lezing zal Westra de historische rol van activisten belichten bij het blootleggen en aanvechten van deze hardnekkige ongelijkheden en bespreken hoe welzijnsonderzoekers op een betekenisvolle manier kunnen omgaan met activistische kennis in hun onderzoek.
Wat
Eline Westra, "Universaliteit en Inclusiviteit herzien: over de raciale en koloniale dimensies van Nederlands sociaal beleid"
Wanneer
6 mei, 15.30-17.00, gevolgd door een borrel bij CREA Café.
Waar
REC B5.12, Common Room Antropologie (Roeterseiland, B-gebouw, 5e verdieping). Als u niet in persoon aanwezig kunt zijn, kunt u de lezing en discussie ook volgen via de live stream.
Welfare Futures Seminar Aankomende Evenementen
6 juni: Anouk de Koning's oratie als hoogleraar Macht, Politiek en de Staat
Bio Eline Westra
Eline Westra is promovenda bij de afdeling politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op postkoloniaal burgerschap en Surinaams-Nederlands activisme in Nederland. In een recent gepubliceerd artikel analyseerde zij de perspectieven van Zwarte feministen uit de jaren '80 op de Nederlandse verzorgingsstaat en onderzocht zij hoe hun politieke eisen resoneren in hedendaagse maatschappelijke debatten. Daarnaast publiceerde zij een intersectionele analyse van het toeslagenschandaal.