Lezing: Op waarde geschat: de onder- en overschatting van sociaal werk

Lezing: Op waarde geschat: de onder- en overschatting van sociaal werk

30 januari 2024

Het lectoraat Sociale Veerkracht bij Fontys Sociale Studies nodigt je graag uit voor het Society College op dinsdag 30 januari van 15.30-17.00 uur met Mariël van Pelt.

Het beroep sociaal werk zit in de lift. Sinds de Corona-pandemie wordt sociaal werk beschouwd als een cruciaal beroep. Maar… er is ook een tekort aan sociaal werkers, er vallen veel jonge sociaal werkers uit, er is te weinig geld voor het sociaal werk én sociaal werk wordt te vaak gezien als het duizend-dingen-doekje voor allerlei maatschappelijke problemen.

Sociaal werk is ook een wetenschappelijke discipline: een eigenstandig onderzoeks-en kennisgebied. Er komt steeds meer onderzoek en onderzoekers, er is een groeiend aantal masteropgeleide sociaal werkers. Er is sinds 2020 een gezamenlijke Kennis & Onderzoeksagenda sociaal werk, er is voor het eerst in de geschiedenis een reguliere hoogleraar sociaal werk (Thomas Kampen) en – ook voor het eerst – 7,5 miljoen subsidie speciaal voor sociaal werk onderzoek. Al deze ontwikkelingen zou je kunnen samenvoegen onder de term academisering en die is belangrijk voor de verdere versterking van het sociaal werk. Maar ook deze academisering is niet vanzelfsprekend.

Spreker: Mariël van Pelt maakt deel uit van het Crafting Resilience onderzoeksproject. Zij is senioronderzoeker bij Movisie en ook lector Sociale Veerkracht bij Fontys Sociale Studies. Haar proefschrijft gaat over de academisering van het sociaal werk. 

Dit Society College vindt plaats op de Fontys campus Rachelsmolen in Eindhoven. Deelnemers ontvangen bericht over de exacte locatie.

Lees meer

Wil je erbij zijn?

Wanneer: Dinsdag 30 januari 15.30-17.00 uur

Locatie: Rachelsmolen 1, Eindhoven

Kosten deelname: Geen

Aanmelden